- 23 May 11, 20:38#256821
A racing car that does not win, is just art
what is to stop a driver changing maps corner to corner?

A racing car that does not win, is just art
F1 and Motorsport Forums

Jabberwocky wrote:what is to stop a driver changing maps corner to corner?Dunno, Monte Carlo has about 70,000 of them
Le coeur a ses raisons que la raison ne connaît point. 
darwin dali wrote:Schumacher's got his magic paddle for that.Jabberwocky wrote:what is to stop a driver changing maps corner to corner?Dunno, Monte Carlo has about 70,000 of them
stonemonkey wrote:This one?darwin dali wrote:Schumacher's got his magic paddle for that.Jabberwocky wrote:what is to stop a driver changing maps corner to corner?Dunno, Monte Carlo has about 70,000 of them
Le coeur a ses raisons que la raison ne connaît point. 
darwin dali wrote:I dunno but that would make a perfect valentine gift.stonemonkey wrote:This one?darwin dali wrote:Schumacher's got his magic paddle for that.Jabberwocky wrote:what is to stop a driver changing maps corner to corner?Dunno, Monte Carlo has about 70,000 of them
acosmichippo wrote:I'm fairly positive that i read somewhere that the regulations state that the only function of the engine should be for providing torque or (something like that).I just reviewed the SR and TR and can't find anything to that effect. The TR section regarding the engine does not define what its purpose is and the section on aero does not forbid using the engine as means to an aero end. I know the FIA have stated that that is the spirit of the intent for the engine but I do not think it is codified anywhere in the regs (which, of course, Adrian Newey would have read before embarking on this path).
Fred_C_Dobbs wrote:I don't think CW's view requires any "engine" rule or regulation. I'm pretty certain he would be acting under Article 3.15 of the Technical Regs. I've quoted the complete 3.15 at the bottom, but, this is the relevant part and its pretty clear:-acosmichippo wrote:I'm fairly positive that i read somewhere that the regulations state that the only function of the engine should be for providing torque or (something like that).I just reviewed the SR and TR and can't find anything to that effect. The TR section regarding the engine does not define what its purpose is and the section on aero does not forbid using the engine as means to an aero end. I know the FIA have stated that that is the spirit of the intent for the engine but I do not think it is codified anywhere in the regs (which, of course, Adrian Newey would have read before embarking on this path).

spankyham wrote:Report on Autosport
...
To push this regulation change through, the FIA has deemed that throttle use will be allowed only for the purpose of increasing torque, not for 'aerodynamic performance'.
This effectively means that any team found to be using off-throttle blown diffusers could be in breach of the famous Article 3.15 of the technical regulations that outlaws moveable aerodynamic devices...
acosmichippo wrote:but then what about Renault? Surely there are many places you could put exhaust where it would give you an aero benefit.Im talking for next season! Obviously Renault will have to revert to a conventional exhaust. All teams have anl external exhaust from the rear of the car above a certain height so it cannot be used for diffuser gains.
McLaren Racing opened its new state-of-the-art Rac[…]
Swap-in out addons, use only what you really need!